Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το πάρτυ στην ΕΡΤ καλά κρατεί.




Εκπνέουν οι προθεσμίες που έθεσε με το ψήφισμά η Γ.Σ. των δημοσιογράφων ΕΡΤ στις 3 10ου και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ταυτόχρονα το πάρτυ των ημετέρων στην ΕΡΤ συνεχίζεται.  Κι ενώ κανενα φως δεν διακρίνεται στο βάθος του τουνελ για την τύχη των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου, οι υψηλόμισθοι αλεξεπτωτιστές εξακολουθούν να καταφθάνουν στο ραδιομέγαρο. ( ΠΕΘ, ειδικοί συμβουλοι, εξωτερικές παραγωγές "χρυσά μπλοκάκια")
Αθροίζοντας τους μισθούς των ειδικών συμβούλων των ΠΕΘ, και των λοιπών ημετέρων που προσλαμβάνονται με νομικές ακροβασίες εντός και εκτός ορίων νομιμότητας, ανντιλαμβανόμαστε πως ο στόχος δεν είναι ο οικονομικός εξορθολογισμός που επικαλούνται, άλλα η κομματική  άλωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο από την διαύγεια που αποδεικνύει τον παραλογισμό και την κατασπατάληση, όταν πρόκειται για ημετέρους. Υπενθυμίζουμε πως ο κος Μιχαηλίδης συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των ΣΟΧ που επαναπροσλήφθηκαν στις 9-2ου 2012.  Ο κος Μιχαηλίδης τότε απεμπόλησε τη ταπεινή θέση του ΣΟΧ, για να εξασφαλίσει, ως εταιρεία πλέον , σε ένα δίμηνο περισσότερα από όσα θα εισέπρατε σε ένα χρόνο. 


Δεν αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα εξωτερικής παραγωγής, εισάγοντας μάλιστα τον θεσμό της επινοικίασης δημοσιογράφων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Οι  όποιες ανάγκες για τουρκόφωνο πρόγραμμα θα μπορούσαν κάλλιστα να καλυφθούν σε μόνιμη βάση, με την πρόσληψη ελλήνων τουρκόφωνων δημοσιογράφων.
Τη στιγμή που δεν υπάρχουν κονδύλια για υπερωρίες, για το νυχτερινό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας, προκρίνονται εξωτερικές παραγωγές που στοιχίζουν πολλαπλάσια, όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα που ακολουθεί.

 

  • Σίγουροι για την πρόσληψή τους, χωρίς καν το νομικοφανές καθεστώς της εξωτερικής παραγωγής, περιφέρονται εδώ και μέρες στην ΕΡΤ, δημοσιογράφοι προαναγγέλοντας την επιστροφή τους με καθεστώς  δελτίου παροχής υπηρεσιών.
  • Πέραν των όσων διαρρέονται  για το μέλλον των συμβασιούχων της ΕΡΤ που στοχεύουν στον εφησυχασμό και την παράλυση κάθε κινηματικής δράσης, ο αρμόδιος υπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος. 
  • Η εξίσωση 4 συμβασιούχοι = 1 Π.Ε.Θ. είναι συντριπτική απέναντι σε όποιο επιχείρημα για περικοπές, εξυγίναση ή απαιτήσεις της τρόικας. Για τους συμβασιούχους έγινε τεράστιος αγώνας, 1 χρόνο πριν, από την επιτροπή δημοσιογράφων και την ΠΟΣΠΕΡΤ, που κατόρθωσε να περισώσει μία στις τρεις θέσεις. Για να έρθει, 8 μήνες μετά, το νέο καθεστώς να επιβάλει, εν μία νυκτί, 30 θέσεις ΠΕΘ, την επιστροφή των, χρυσοφόρων για κάποιους, εξωτερικών παραγωγών σε ραδιόφωνο-τηλεόραση, και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη.
  • Έχουν περάσει δύο μήνες από τη στιγμή που προσλήφθηκαν, ως Π.Ε.Θ. 15 δημοσιογράφοι. Κάποιοι από αυτούς περιφέρονται άπραγοι στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου, ενώ ο μισθός τρέχει, αναζητώντας ρόλο και αντικείμενο εργασίας. Δυστυχώς, τα επιδοτούμενα σεμινάρια από το ΙΕΚ-ΕΡΤ δεν απέδωσαν. 
  • Η Κατεχάκη "παραχωρείται" στο Υ.Δημόσιας  Τάξης  για επιτροπές ασύλου. Οι εγκαταστάσεις της ΕΤ1 πρέπει να παραμείνουν στην ΕΡΤ .Το πρόγραμμα  της να εμπλουτιστεί  για να μην αναβιώσει το εφιλατικό όραμα τουκ. Μόσιαλου  για λουκέτο της ΕΤ1.
  • Οι Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Γιατί; Η Διοίκηση της ΕΡΤ θεωρεί υπέυθυνο το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ενώ ο Πρόεδρος του ΕΤΑΜ-ΜΜΕ διαβεβαιώνει ότι απέστειλε σχετικό άιτημα  στην ΕΡΤ  εδώ και μήνες , καλώντας την να προχωρήσει στις σχετικές κρατήσεις.  Τελικά τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.
  •  Τελικά ο μεγάλος  "χαμένος" πέραν των εργαζομένων είναι η  ίδια η ενημέρωση . Η καθημερινή λογοκρισία και η χειραγώγησή της την  μετατρέπουν σε προπαγάνδα. 
  • Η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης  την επόμενη βδομάδα είναι επείγουσα και αναγκαία.


Το κείμενο που ακολουθεί είναι η πρόταση των νομικών συμβούλων της ΠΟΕΣΥ.
Ζητάμε την υιοθέτησή της από τα Σωματεία ( ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ)

Προτεινόμενη διάταξη για τους εργαζομένους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στην Ε.Ρ.Τ Α.Ε  (ΙΙ)

Προτείνεται δια του παρόντος η ακόλουθη διάταξη, αφορώσα τους δημοσιογράφους συνδεόμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με την ΕΡΤ ΑΕ:

«Δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του άρθρου 6 παρ. 1 του π.δ 164/2004 συμβάσεις ορισμένου χρόνου συναφθείσες μεταξύ δημοσιογράφων και του νομικού προσώπου της Ε.Ρ.Τ Α.Ε.»

Η πρόταση αυτή ερείδεται επί των ακόλουθων σκέψεων:

Η 4η Ευρωπαϊκή Υπουργική Συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Πράγα, 7-8 Δεκεμβρίου 1994) αναγνώρισε ότι «η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση προωθεί τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της πολιτικής, νομικής και κοινωνικής δομής των δημοκρατικών κοινωνιών, και συγκεκριμένα τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτιστικό και πολιτικό πλουραλισμό» και υπογράμμισε «την σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για τις δημοκρατικές κοινωνίες».

Στην ίδια κατεύθυνση η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την Σύσταση R (96) 10, που υιοθετήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1996, επιβεβαίωσε «τον ζωτικό ρόλο των δημόσιων μέσων επικοινωνίας ως ουσιαστικού παράγοντα για την πλουραλιστική επικοινωνία και ενημέρωση, προσβάσιμη από τον καθένα τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μέσω της παροχής συνεκτικών προγραμμάτων, τα οποία  απαρτίζονται από πληροφόρηση, εκπαίδευση, πολιτισμό και αναψυχή.»


Προσφάτως, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Απόφαση 1636 (2008), «Δείκτες για τα μέσα σε μια δημοκρατία», (σημεία 8.11-8.12), τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν «επαρκείς συμβάσεις εργασίας που παρέχουν επαρκές επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να μην συμβιβάζονται ως προς την αμεροληψία και ανεξαρτησία τους».

Στα πλαίσια των κατευθύνσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ακανθώδες ζήτημα των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ Α.Ε, οι οποίοι, μολονότι είναι απολύτως απαραίτητοι για την εκτέλεση και την υποστήριξη στην παραγωγή προγραμμάτων και για την εύρυθμη εν γένει λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, ενώ η Διοίκηση της ΕΡΤ επιμένει στην περικοπή Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε τέτοιο ποσοστό που διακινδυνεύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη λειτουργία της ΕΡΤ. Αυτό καθίσταται ακόμη εμφανέστερο στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής λιτότητας και σε συνδυασμό με μέτρα που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως η υφαρπαγή του 25% ειδικού τέλους της ΕΡΤ για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

            Η εργασιακή και πολιτική ομηρία των συμβασιούχων της ΕΡΤ συνεχίζεται, την ίδια στιγμή που προσλαμβάνεται Προσωπικό Ειδικών Θέσεων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (άρθρο 7), χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη του ως άνω προσωπικού και την ίδια στιγμή που δεκάδες συμβασιούχοι οδηγούνται στην ανεργία. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ΓΚΠ, οι συμβάσεις ΠΕΘ, οι οποίες έχουν ανώτατη διάρκεια ενός έτους, μπορούν να ανανεώνονται με διάρκεια ενός έτους κάθε φορά, χωρίς να τίθεται περιορισμός στον αριθμό των ανανεώσεων. Καθίσταται, έτσι, εμφανής η προκλητικώς ευνοϊκή μεταχείριση αυτής της κατηγορίας προσωπικού σε σχέση με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, πολλοί από τους οποίους έχουν εργασιακή πορεία άνω των δέκα ετών στην ΕΡΤ.

συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης αντίκειται στις συστάσεις και αποφάσεις οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι και η χώρα μας. Αντιθέτως, επιβάλλεται η ενίσχυση του ρόλου της, η οποία πρέπει –μεταξύ άλλων – να λάβει και την ακόλουθη μορφή:

-         Εξαίρεση της ΕΡΤ Α.Ε από το νομικό πλαίσιο, που διέπει τις ΔΕΚΟ (ν. 3429/2005) με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, όπως ακριβώς είχε συμβεί με την ΚΥΑ 10078/2006, η οποία και επικαλείτο την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. Πράγματι, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να εξομοιώνεται με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες υπάγονται στον άμεσο έλεγχο της Κυβέρνησης και προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η ιδιομορφία της ενημέρωσης και η νομοθετική απαίτηση για πολυφωνία και αντικειμενικότητα (άρθρο 3 παρ. 2 ν. 1730/1987) δε συμβιβάζεται με το καθεστώς των ΔΕΚΟ. Σε κάθε περίπτωση το άρθρο 8 ν. 1730/1987 ρυθμίζει με επαρκή τρόπο την άσκηση εποπτείας στην ΕΡΤ Α.Ε από τον αρμόδιο Υπουργό και καθορίζονται και τα μέσα άσκησης αυτής.

-         Για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ - ειδικά σήμερα, που παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικούω - απαιτείται η σύσταση οργανικών θέσεων και η κάλυψή τους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία, παρά τη ραγδαία απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι και οφείλει να είναι το πρότυπο της σύμβασης εργασίας, καθώς μόνη αυτή παρέχει - στοιχειώδη έστω - ασφάλεια στον εργαζόμενο.


-         Πρέπει να ρυθμιστεί με οριστικό τρόπο το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013. Ειδικότερα, πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση, που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ΕΡΤ, το γεγονός ότι πέραν πάσης αμφιβολίας οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τις επιχείρησης και ότι πολλοί έχουν εργασιακή παρουσία αρκετών ετών στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η οποία και πρέπει να αναγνωριστεί και, επομένως, δεν πρέπει να ισχύσουν για αυτούς οι περιορισμοί που προβλέπονται στο «ασφυκτικό» πλαίσιο του π.δ 164/2004. Η ρύθμιση μπορεί να λάβει είτε τη μορφή της σύστασης οργανικών θέσεων κατά τα προεκτεθέντα είτε εξαίρεσης από τις ρυθμίσεις του π.δ 164/2004 όσον αφορά την ανώτατη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπως συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις εργασιακών σχέσεων, π.χ εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στα πλαίσια συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος (αρ. 6 παρ. 2 π.δ 164/2004).

-         Η μείωση των προσλήψεων με ειδικό καθεστώς (ΠΕΘ, ειδικοί σύμβουλοι), κατά παράβαση του ΓΚΠ, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. Οι ειδικές αυτές συμβάσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό, δικαιολογούνται σε ειδικές περιπτώσεις, απαιτούνται δε αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Δε δικαιολογείται π.χ σε καμία περίπτωση η πρόσληψη ΠΕΘ για την παροχή δημοσιογραφικής εργασίας, όπως αυτή που παρέχει μέρος των εξωθούμενων στην ανεργία συμβασιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου